Acceptgiro

Een acceptgirokaart is een universeel, door de gezamenlijke banken en (voormalig) Postbank ontwikkeld betaalformulier.
De zender van de kaart maakt het de ontvanger makkelijk, een openstaande rekening te voldoen.

Meestal worden de naam en het rekeningnummer van de betalende partij voor-geprint, soms ook het bedrag.
De betaler hoeft in het eenvoudigste geval alleen zijn handtekening te zetten en de kaart naar zijn of haar bank te sturen.

Voordelen voor de betaler: men houdt overzicht op betalingen (tegenover automatische incasso) en het kost minder moeite dan een cheque of overschrijving.
Voordelen voor de betaalde: weet zeker dat de gegevens juist zijn ingevuld (referenties zoals factuurnummers), vaak vlottere betaling, maar het kost meestal wat extra.

Op een acceptgirokaart staat een 4x4=16-cijferige nummercodering. Deze code, die meestal uit een klantnummer en factuurnummer bestaat, moet het voor de ontvanger vereenvoudigen te herleiden welke factuur is betaald, zodat dit automatisch kan worden verwerkt in de administratie.

Een acceptgirokaart kan los worden verkregen, we noemen het dan ook wel een OLA, maar ook geïntegreerd in een A4-vel of 16 inch vel (combi-OLA), waardoor de verzender aan de betaler een (herkenbare) brief op “normaal” briefpapier kan printen. Daarnaast kan een acceptgirokaart zelfs worden geïntegreerd in een complete mailing, en daardoor dus onderdeel uitmaken van een totaaldrukwerk.

De uitgifte van acceptgiro's wordt gereguleerd door Acceptgiro B.V.

Graphipedia wordt mede mogelijk gemaakt door:

Copyright ©2023 Graphipedia.