Beveiligd drukwerk

Het beveiligen van drukwerk geschiedt om fraude met waardepapieren te voorkomen, bijvoorbeeld door het aanbrengen of gebruiken van beveiligingskenmerken, zoals;

  • microteksten
  • irisdruk
  • hologrammen
  • UV-oplichtende vezels in het papier
  • ijzerdeeltjes in het papier
  • speciale structuren welke kopiëren moeilijk maken
  • folie
  • präge
  • watermerk in het papier
  • wisselende barcodes

Dagelijks worden we geconfronteerd met fraude. De meeste aandacht krijgen uiteraard de bankbiljetten waarmee we dagelijks omgaan. Laten we eens naar de beveiliging van ons papiergeld kijken; kosten nog moeite worden gespaard, toch duiken er regelmatig vervalsingen op. Als voorbeeld nemen we de beveiliging van een 5 euro biljet;

  1. Het papier is gemaakt met zuiver katoen voor de speciale papierklank en uiteraard voor de levensduur
  2. Door middel van staalstempeldruk wordt er een verhoogd beeld aangebracht
  3. In het papier is een watermerk aangebracht
  4. De waarde is gedrukt in doorzicht (een gedeelte van het cijfer staat aan de achterzijde)
  5. Er is een hologram aangebracht
  6. Er is een microperforatie in het hologram aangebracht
  7. Bij de 5, 10 en 20 euro biljetten is een goudkleurige band aangebracht
  8. In het papier zit een beveiligingsstrip welke onder UV-licht zichtbaar wordt
  9. Onder uv-licht kleuren kleine stukjes fiber, die normaal niet zichtbaar zijn, rood, groen en blauw; de eurovlag wordt groen met oranje sterren, de handtekening van de president van de bank wordt groen, de sterren en de cirkels gloeien. De landkaart, brug en waarde verschijnen in geelgroen.
  10. Microdruk; de opdruk van 0,8 mm is met het blote oog goed te lezen. Echter, de opdruk van 0,2 mm zie je met het blote oog als een fijne lijn maar met behulp van een vergrootglas kun je de tekst lezen. Haarscherp, zonder dat deze dichtloopt.

Andere mogelijkheden om drukwerk te beveiligen tegen kopieren zijn o.a. variabele barcodes (om het drukwerk uniek en identificeerbaar te maken!), laminaat of folie, irisdruk, präge, speciale inkten, laserstansen en/of anti-kopiërstructuren.

Uiteraard worden deze beveiligingen niet op "normaal" drukwerk aangebracht, maar bepaalde onderdelen daarvan worden toch veelvuldig gebruikt - uiteraard afhankelijk van de aard van het drukwerk.

Wat komt voor beveiliging in aanmerking?
Loten, cadeaubonnen, toegangskaarten, diploma's, documenten van gemeentes, parkeerkaarten, kortom alle waardepapieren en -documenten. De waarde van het product bepaald de mate van beveiliging; een lokale loterij met als hoofdprijs een flatscreen-TV kan met simpeler (voordeliger!) middelen volstaan dan een landelijke loterij met miljoenen Euro's als hoofdprijs.

Uiteraard speelt bij de productie van waardedrukwerk ook de betrouwbaarheid van de drukkerij een grote rol; belanden bijvoorbeeld alle misdrukken in de versnipperaar? Of dienen deze volgens bepaalde richtlijnen afgevoerd te worden?

Bij grote projecten is bezit van het certificaat CWA 14641:2009 & CWA 15374:2005 van groot belang. Dit is een gecertificeerd veiligheid beheerssysteem met een jaarlijkse controle.

 

Graphipedia wordt mede mogelijk gemaakt door:


Copyright ©2020 Graphipedia.